Behoud van Purmerbos
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Bouwplannen

Nee. Het probleem met de wachtlijsten wordt sneller ‘opgelost’ als Purmerend eerst de bestaande plannen uitvoert. Plannen die al in een veel verder gevorderd stadium zijn dan de Oostflank.  Het is een veel gemaakte denkfout dat als we nu maar plannen maken om zoveel mogelijk huizen te bouwen, we dan het probleem van de wachtlijsten sneller oplossen. Sterker nog: met meer grote plannen (met elke keer nieuwe en soms grotere knelpunten) kan het juist langer duren voordat die sociale huurwoningen gebouwd zijn.

Het probleem in de woningcrisis is niet het tekort aan plannen maar het uitblijven van het uitvoeren ervan. Dit Oostflankplan kent heel veel grote knelpunten die realisatie ernstig kunnen vertragen . Denk aan ontsluiting, stikstof, personeel, materiaal, waterberging, een pacht, en een buitenstedelijke locatie pal naast en een autoweg dwars door Natuurnetwerk Nederland. Dat duurt jaren. Purmerend kan in die tijd de beperkte ambtelijke capaciteit, tijd en financiële middelen beter inzetten om eerst de bestaande binnenstedelijke plannen te versnellen, dan het te verspillen aan een megalomaan plan met nog meer en veel grotere knelpunten. Dat is de snelste manier om iets aan de wachtlijsten te doen. En het is ook nog eens bewezen goedkoper. En dat willen we allemaal: zo snel mogelijk en betaalbaar bouwen voor de juiste doelgroepen! In het Stationsgebied, Wheermolen Oost en de Koog bv. liggen plannen om genoeg woningen te bouwen. En op de Koog (nabij centrum, scholen, wegen en OV) kunnen veel meer woningen gebouwd worden dan nu gepland.

Wij zijn niet tegen de Oostflank. Maar Purmerend heeft voldoende plannen om genoeg huizen te bouwen zonder 5.800 op de Oostflank. Wat Stichting Behoud het Purmerbos betreft houden we het weiland van de Purmer Zuid Zuid vrij (dit vernietigt nl het unieke stiltebos ernaast), en bouwt Purmerend op het Golfterrein dat aantal huizen waarvoor geen extra ontsluiting door het Purmerbos nodig is.

Ja. Het is opvallend dat dit in beide visies zo blijft staan. Het laat de deur wagenwijd open staan voor een Oostflank fase 2 in de toekomst. Het feit dat de opstellers van de visie de markering niet hebben aangepast aan de huidige ontwikkeling lijkt een bewuste keuze zodat gemeentebestuurders en ontwikkelaars zich tot in de (verre) toekomst op het hele bos als ontwikkellocatie kunnen beroepen.

Bij onze inspraak in gemeenteraadsfracties en tijdens de commissievergadering hebben we met klem verzocht deze afkadering van het hele Purmerbos te schrappen. Een amendement (van D66 & GBP) op de strategische visie de Purmer om dat te doen heeft het gehaald. Met dien verstande dat de weg door het bos wel mogelijk moet blijven (helaas). Alle partijen van de gemeenteraad van Purmerend stemden voor het schrappen van de afkadering van het hele  Purmerbos als ontwikkelgebied voor woningbouw, behalve het AOV.

Overigens loopt de visie voor de Purmer tot 2035. Als er daarna een partij/wethouder is die meent dat het bos wel kan worden gekapt voor woningen beginnen we opnieuw. We moeten alert blijven! De natuur zit nooit aan tafel als er plannen worden gemaakt.

Het weiland is eigendom van de gemeente en wordt al jarenlang het ‘appeltje voor de dorst’ genoemd. Een verwarrende benaming omdat het de indruk wekt dat woningbouw mogelijk en zelfs onvermijdelijk is. Maar het eigendom van de grond zegt niets over de bestemming.

 In dit geval bepaalt de Provincie. Het is nl. ‘landelijk gebied in de MRA (Metropoolregio Amsterdam)’ en dat is schaars. Daar mag niet zomaar gebouwd worden en zeker geen grote ontwikkelingen. Aan de voorwaarden voor zo’n uitzondering wordt niet voldaan: er is in Purmerend elders binnenstedelijk genoeg ruimte om boven opgave te bouwen. Bijvoorbeeld op het Golfterrein in het Wagenweggebied en op de Koog.

Zelfs als de Provincie zou instemmen zegt de wet dat het niet mag. De wet zegt: eerst binnenstedelijk bouwen, dan eventueel, als het echt aantoonbaar noodzakelijk is, dan mag buitenstedelijk ook.  Maar het is niet aantoonbaar noodzakelijk, zeker niet als Purmerend ook gaat bouwen op het binnenstedelijke Golfterrein.

We hebben huizen hard nodig inderdaad. De woningcrisis raakt ons allemaal. Juist daarom is het onbegrijpelijk dat de gemeente haar gemeenschapsgeld liever lijkt te besteden aan een onhaalbaar plan met heel veel ernstig vertragende knelpunten, in plaats van het in te zetten om nu als de sodemieter die reeds bestaande binnenstedelijke plannen te verwezenlijken.

Het sentiment is begrijpelijk: 21 ha weiland, zo erg is het toch niet? Maar dat is het wel. Het weiland vormt een bufferzone die cruciaal is om het bos, moeras en stiltebos (Natuurnetwerk Nederland) in stand te houden. De unieke variatie aan soorten met veel rode lijst soorten heeft dit bos te danken aan de grond en ligging maar vooral aan de kritische omvang en de omliggende weilanden met gras en waterpartijen. Die vormen slaap-, voedsel, voortplantings- en foerageergebied voor vele soorten. Dit bebouwen is funest. En dan hebben we het nog niet over de effecten van een 10 jaar lange bouwput met geluids-, licht- en zand-overlast en de komt van 3000 nieuwe bewoners en voorzieningen gaan betekenen. Die ijsvogel en die wielewaal zijn dan echt allang verdwenen.

Die huizen hebben we nodig. Maar voor deze locatie is een langdurig traject nodig met kostbare juridische procedures en een onzeker uitkomst. Als we de doelgroepen die het het hardst nodig hebben snel willen helpen, zou de gemeente beter kunnen focussen op ontwikkelingen met minder hindernissen.

De startdatum van de bouw staat momenteel gepland voor 2025. Maar dat zal waarschijnlijk niet lukken. Het visietraject is nu afgerond en de gemeente en BPD gaan de plannen uitwerken. Dat gaat verder dan leuke plaatjes: hoe lossen we de waterproblematiek op, de ontsluiting? Daar komen provincie, hoogheemraadschap en andere gemeentes bij kijken. Daarna volgt een definitief plan en ongetwijfeld diverse juridische procedures. Al met al zal niet eerder dan 2026 (en waarschijnlijk later) de eerste paal de grond in gaan.

Momenteel staat in de plannen dat er tussen 2025 en 2030 1.161 woningen worden gebouwd, gevolgd door nog eens 1.739 tussen 2031 en 2039. Dit brengt het totaal op 2.900 woningen. Als de plannen om 5.000 huizen te bouwen doorgaan, zal dit verder in tijd verschuiven. We moeten ons dus voorbereiden op een bouwproces dat mogelijk 20 jaar of langer zal duren.

Die kun je vinden op de website plancapaciteit.nl. Daar staan momenteel voor Purmerend en Beemster samen 40 plannen voor 12.671 woningen.

De ontwikkeling op bedrijventerrein de Koog (ombouwen industrie naar woningen) staat hier nu nog vermeld voor 1.200 huizen maar volgens de MRA zijn hier 3.000 – 3.500 huizen te realiseren. De Koog is binnenstedelijk. Er hoeft geen boom voor gekapt te worden, er is openbaar vervoer en ontsluiting én per huis is het 50.000 euro goedkoper (!) om daar te bouwen dan op de Oostflank (o.a. door het ontbreken van infrastructuur en ontsluiting in de Purmer). Er kan dus sneller en goedkoper gebouwd worden voor starters en wachtenden op een sociale huurwoning in de Koog.

Ontsluiting vormt een groot obstakel. Dat heeft alles te maken met de omvang van de ontwikkeling. 5.800 woningen waarvan 4500 op het Golfterrein. Alleen al op het Golfterrein zijn dat 10.000 nieuwe bewoners. Die willen niet alleen zelf naar het stadje en hun werk kunnen maar ook pakjes en bezoekers ontvangen.

De Oostflankontwikkeling stelt in de aangenomen visie voor om de IJsselmeerlaan door te trekken, dwars door het Purmerbos. Zie eerste tekening:

Het bosgedeelte tussen de verlengde IJsselmeerlaan en Purmerenderweg (ten noorden van de nieuwe weg op de afbeelding hierboven) moet als verloren worden beschouwd. De vraag hoe de weg uiteindelijk zal lopen. Het is heel goed mogelijk dat nog meer Purmerbos gekapt en geïsoleerd wordt. Bv door de weg een minder scherpe of helemaal geen bocht te laten maken en ook het laatste stuk van de Purmerenderweg te ontzien. Daarmee verdwijnt 1/10 van het Purmerbos en dan hebben we het nog niet over het desastreuze uitstralingseffect van een drukke autoweg op het zuiden van het verkleinde Purmerbos!

In alle gevallen zal het honden losloopgebied worden verkleind en/of verschoven. En dat terwijl er straks 13.500 buren met honden bij komen.

Zie : Visie Oostflank Purmerend voor meer details over de ontsluiting.

Voor ons als stichting komt het natuurbehoud en het voorkomen van elke bedreiging voor het Purmerbos natuurlijk voorop maar er zijn nog meer redenen om het weiland ongemoeid en open te laten. Zo is het bebouwen van de unieke open polderweilanden een wezenlijke aantasting van het waardevolle en karakteristieke cultuurhistorische open landschap van de Purmerpolder en betekent woningbouw aan de Westerweg vernietiging van het traditionele stolpenlint dat volgens de Leidraad Cultuurhistorie behouden moet worden. Ook betekent het de vernietiging van landbouwgrond. Na de ontwikkelingen in de vorige eeuw zijn de resterende agrarische gronden door de Provincie aangemerkt als ‘metropolitaan landschap’ en is gekozen om juist dit landschap te behouden en versterken. De provincie heeft uitleglocaties voor bouwen in het groen aangewezen en de Oostflank en daarmee het weiland van de Purmer Zuid Zuid is niet als ‘uitleglocatie benoemd’. Ontwikkelingen in het weiland zijn dus in strijd met het Provinciale beleid.

Natuur

Ja. Het Purmerbos is zeldzaam loofbos op zeeklei en heeft er 40 jaar over gedaan om uit te groeien tot een jongvolwassen bos met een unieke biodiversiteit. Dit type bos is schaars in Nederland en biedt onderdak aan talrijke zangvogels, kleine zoogdieren, amfibieën en insecten waaronder veel rode lijst soorten zoals: Noordse woelmuis, laatvlieger (vleermuis), dwergvleermuis, rugstreeppad, groene glazenmaker, vroege glazenmaker, boerenzwaluw, boomvalk, graspieper, groene specht, grote zilverreiger, huismus, kerkuil, koekoek, kramsvogel, nachtegaal, porseleinhoen, pijlstaart, ransuil, roerdomp, slobeend, smient, snor, spotvogel, steenuil, torenvalk, tureluur, visdief, watersnip, wielewaal, wintertaling, egel, haas,  hermelijn, wezel.

De betrokkenheid van Staatsbosbeheer (SBB) hebben wij altijd dubieus gevonden. We hebben met diverse medewerkers, tot aan de directie van SBB Noord-Holland gesproken. Eind zomer 2023 lagen nog altijd 5 variaties voor de Oostflank op tafel waarbij tot de helft van het hele Purmerbos zou verdwijnen. Na het zienswijzetraject voor de Strategische visie voor de Purmer trok SBB zich eind september 2023 terug als ‘officiële ‘partner’ maar blijft zoals ze zelf zeggen: ‘aan de zijlijn als goede buur betrokken’.

We hebben contact gehad met SBB, met name omdat het Purmerbos er zo bekaaid afkwam in de visies en zij er toch eigenaar en beheerder van zijn. Zij hebben aangegeven die mening te delen, het is de reden geweest dat er een hoofdstuk over het Purmerbos is toegevoegd aan de Oostflankvisie. Overigens is SBB zelf ook gene voorstander van bouw op het appeltje. Zij zeggen: “met de keuze van de gemeente Purmerend om het weiland te willen bebouwen,  heeft de gemeente ook aangegeven dat de toekomstige bewoners vanuit Purmerend – Zuid-Zuid ter plekke niet het bosgebied in mogen. Dit is naar de mening van Staatsbosbeheer een onhoudbare situatie. De bewoners zullen enerzijds zelf hun weg zoeken om vanuit Purmerend-Zuid-Zuid het bosgebied in te gaan. Anderzijds is onze inschatting dat de druk door toekomstige bewoners richting de gemeente zal worden opgevoerd om toch nieuwe verbindingen te realiseren zodat men ter plekke het bos in kan gaan.  Voor een goede recreatiezonering van het totale Purmerbos (inclusief het moerasgedeelte) is woningbouw Purmerend – Zuid -Zuid dus niet wenselijk. Nog afgezien van de hoogbouw die men voorstaat”.

Dit weiland kan niet los gezien worden van het Purmerbos. Het heeft (net als het weiland aan de oostzijde van de Westerweg) een cruciale bufferfunctie en vormt, samen met het naastgelegen Purmerbos (Natuur-netwerk Nederland), waterberging, moerasdeel en stiltegebied, één ecologisch geheel met een unieke en grote biodiversiteit. Juist de variatie aan landschappen maken dit gebied aantrekkelijk voor een groot aantal dieren die in dit weiland voedsel, veiligheid en rust vinden.
Ontwikkeling op dit weiland, tijdelijk of permanent, groot- of kleinschalig en ongeacht de doelgroep, betekent dat het deze cruciale bufferfunctie verliest, de rust in het gebied wordt verstoord en kwetsbare soorten in het Purmerbos zullen verdwijnen. Ook de impact van misschien wel meer dan 3.000 nieuwe bewoners (en hun auto’s) en een (jarenlange) bouwput met zand-, licht- en geluidsoverlast zal een desastreuze impact hebben op het Purmerbos. Als we het bos willen behouden moet het weiland open blijven.

Procedure

In september 2023 hebben we vanuit de Stichting Behoud het Purmerbos een zienswijze ingediend tegen de Strategische visie op de Purmer 2035. In totaal kwamen er 95 zienswijzen binnen. Hierop hebben alle indieners antwoord gekregen. Deze zijn voorgelegd aan de gemeenteraden. De gemeenteraad van Purmerend heeft 1 amendement aangenomen: het kaartje waarop het hele Purmerbos gearceerd is als ontwikkelgebied voor woningbouw wordt aangepast naar alleen Purmer Zuid Zuid en Golfterrein, met dien e=verstande dat het doortrekken van de IJsselmeerlaan niet wordt uitgesloten.

Ook het visietraject voor de Oostflankvisie zelf is afgesloten. 21 mensen spraken in tijdens de commissievergadering, waaronder de Stichting Behoud het Purmerbos. Onze inspraak zag op de 3 punten die voor het Purmerbos belangrijk zijn:

  1. Niet het hele bos openhouden als potentieel woningbouwgebied in de toekomst
  2. Geen autoweg door het Purmerbos: dus: bouw het aantal huizen op het Golfterrein dat zonder extra ontsluiting door het bos, gebouwd kan worden
  3. Geen bouw op de Purmer Zuid Zuid om het meest unieke hoogwaardige deel van het bos te behouden.

De visie is, ondanks vele moties en amendementen, ongewijzigd door de raad aangenomen. De partijen die de 3 bovengenoemde punten onderschreven zijn: D66, FvD, PB21 en GroenLinks.

Nu is het afwachten. Wachten tot er een bestemmingsplan Oostflank komt en dat kan, gezien de grote knelpunten, wel even op zich laten wachten. Daarna volgt een fase van bezwaren en juridische procedures en pas daarna wordt duidelijk hoe de ontwikkeling er definitief uit gaat zien en wanneer er gebouwd gaat worden.

Nee, de zienswijze officieel uit naam van iedereen uitsturen kan niet. Ten eerste hadden niet alle nu ruim 8.000 ondertekenaars tijdig kunnen reageren en dat had afbreuk gedaan aan de kracht van het totaal. Daarnaast moeten alle ondertekenaars samen in het proces blijven. En zonder toestemming uit naam van alle ondertekenaars indienen mag niet van de AVG. We hebben de zienswijze daarom uitgestuurd uit naam drie van de initiatiefnemers: Eveline Hoedemaeker, Hans Butterman en Yvonne Westra. Natuurlijk onder vermelding van de website en de meer dan 8.000 ondertekenaars van de petitie! En dat is niet niks. Zo’n overweldigende achterban maakt indruk. Nogmaals dank voor jullie enorme steun en inzet. Laten we dat volhouden want tot en met volgend jaar hebben we elkaar hard nodig in onze strijd het bos te behouden!

Die gaat naar de projectgroep in Volendam. Wij sturen ook een kopie naar de griffie en de raadsladen van de drie gemeenten (Edam-Volendam, Waterland en Purmerend) en naar de Statenfracties in de provincie. De projectgroep gaat, na de sluitingsdatum van 28 september, alle ingekomen zienswijzen bestuderen en geeft de drie gemeenteraden een samenvatting en soms een advies. Bijvoorbeeld om een zienswijze of een deel ervan ‘ter kennisneming aan te nemen’ of een bepaald advies over te nemen. We hebben geprobeerd concrete voorstellen tot veranderingen te doen in onze zienswijze. Natuurlijk voorzien van een goede argumentatie. Hopelijk leidt het in elk geval tot het aanpassen van het intekenen van het hele bos als ontwikkelgebied. De link naar onze zienswijze staat vanaf 28 september op deze site.

De Provincie beslist over het bouwen in buitenstedelijk gebied en in Natuurnetwerk Nederland (NNN) zoals het Purmerbos. Hier mag alleen worden gebouwd onder strikte voorwaarden. Daaraan wordt niet voldaan. We moeten de Provinciale Staten overtuigen dat het waanzin is om natuur te vernietigen voor woningen, terwijl waar elders in de gemeente voldoende ruimte beschikbaar is.

De wethouder heeft aangegeven dat het planproces voor de Oostflank naar verwachting begin 2024 van start gaat. Het is waarschijnlijk dat de plannen er al zijn, mogelijk in meer gedetailleerde vorm dan wij op dit moment kennen. Dit is begrijpelijk gezien de omvangrijke investeringen die gemoeid zijn met deze plannen. Er wordt vast al ijverig getekend en gerekend. Maar onderschat de kracht van inspraak en verzet van de burgers niet! De gemeente heeft al eerder geblunderd bij een nuttig landschap en een hotel in een bos. We bundelen onze krachten en zullen er alles aan doen om deze onnodige vernietiging van natuur te voorkomen.